11 intrări

11 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SALIX L., SALCIE, fam. Salicaceae. Gen răspîndit în întreaga emisferă nordică, cca. 295 specii cu nenumărate varietăți și forme hibride, arbori, arbuști și subarbuști cu lujerii elastici, de obicei netezi, cu cîte un mugure spiral, acoperit de un solz, în axa frunzei. Frunze așezate altern, întregi, rar lobate, știpelate, cu pețioli scurți sau sesile. Flori unisexuate, așezate dioic, rar monoic (la bază cu o scvamă păroasă și 2 glande nectarifere), dispuse în amenți drepți, ce apar o dată sau înaintea frunzelor; 2-10 stamine, ovar bicarpelar, stil cu 2-4 stigmate bifurcate. Fruct, capsulă cu 4 valve. Semințe mici, în număr mare, acoperite cu smocuri de peri argintii.

Salix acutifolia Wild., « Salcie ». Specie care înflorește primăvara-vara. Amenți gri-păroși, apar înaintea înfrunzirii. Frunze cu pețioli galbani-roșietici lanceolate, lungi pînă la 15 cm, vîrf lung, acut, pinat, glabre, pe partea inferioară verzi-albăstrui cu stipele liniare.

Salix alba L., « Salcie albă, Răchita albă ». Specie care înflorește primăvara, odată cu frunzele. Flori (cele mascule galbene-verzi cu 2 stamine și 2 glande nectarifere la bază, cele femele verzui cu o singură glandă nectariferă la bază, ovar aproape, sesil) dispuse în amenți, cu scvamele verzi sau galben-verzui, păroase, pe pedunculi frunzoși. Fructe, capsule glabre, obtuze. Frunze ușor pubescente, pînă la 10 cm lungime, lanceolate, îngustîndu-se. treptat spre bază și vîrf, pînă, la acuminat, cu partea inferioară verde-albăstruie, cea superioară verde-gri, stipele lanceolate, pe margini fin-dentate. Arbore pînă la 25 m înălțime, cu tulpina de obicei strînsă, lujeri verzi-maro, elastici, cei tineri gri-mătăsoși.

Salix babylonica L., « Salcie plîngățoare ». Specie care (înflorește primăvara înainte sau odată cu înfrunzirea. Flori dispuse în amenți verzi-gălbui jpe pedunculi frunzoși, cele mascule cu 2 stamine, iar cele femele cu ovar-sesil. Frunze liniar-lanceolate, fin-dentate, cca 14 cm lungime, alungit-ascuțite, glabre, pe spate verzi-cenușii, pețiol pubescent, stipele lanceolate. Arbore, cca 12 m înălțime, ramuri subțiri, elastice, galbene, foarte lungi, îndoite pînă la suprafața solului, fără peri, lucioase.

Salix caprea L., « Salcie căprească, iovă ». Specie care înflorește primăvara, înaintea înfrunzirii. Florile dispuse în amenți cu scvamele (negre la vîrf și mai deschise la bază, păroase), compacți, mai lungi cei femeii decît, cei masculi (galbeni). Frunze de la lat-eliptice la alungit-eliptice, plane, lucioase, rugoase, crenate, pe partea superioară verzi-închis, pe cea inferioară gri-păroase, fără stipele. Arbust înalt sau arbore de talie joasă, pînă la 10 m înălțime, cu lujerii și mugurii din anul precedent glabrii, lucioși, lujeri ce mai întîi au fost gri-pubescenți.

Salix daphnoides Vill. Specie care înflorește la mijlocul primăverii. Flori violete-cenușii. Amenții masculi argintii, iar la maturitate galbeni, lungi de 5 cm, cei femeli mai mici. Frunze lat-lanceolate, lungi pînă la 10 cm, pe partea inferioară albăstrui, pe cea superioară verzi-lucioase. Arbore înalt pînă la 10 m, cu lujerii brumați.

Salix fragilis L., « Salcie fragedă, Salcie plesnitoare, Răchită ». Specie care înflorește primăvara, în același timp cu frunzele. Flori (cele femele cu ovar pedicelat, cele mascule cu 2 stamine) în amenți verzi-gălbui, cei femeii mai lungi, scvamele verzui sau verzi-gălbui. Frunze lanceolate sau alungit-lanceolate, cca 12 cm lungime, cu vîrf alungit, acuminate, fin-dințate pe margini, pe ambele părți glabre, cea inferioară verde-gri, cea superioară verde-închis-lucios, pețiolate și cu 2 glande imediat sub limb, cu stipele. Arbore pînă la 20 m înălțime, lujeri glabri fără peri, elastici, foarte sensibili la rupere în punctul de inserție.

Salix pentandra L., « Salcie ». Specie care înflorește primăvara-vara o dată cu frunzele. Flori (cu cîte 2 glande nectarifere, cele mascule 5-10 stamine, cele femele cu ovar scurt-pedicelat, glabrii, stil vizibil) în amenți galbeni-verzui, pedunculați. Frunze parfumate, ovat sau lanceolat-eliptice, cca 10 cm lungime, 4,5 cm lățime, lucioase, verzi-închis pe partea superioară și verzi-deschis pe cea inferioară, acuminate, marginea fin-serată, pețiolate și cu glande imediat sub lamină. Arbust, mai rar arbore, ramuri purpurii-închis-lucioase, glabre. La început, frunzele, lujerii și mugurii sînt cleioase.

Salix purpurea L., « Răchită roșie ». Specie care înflorește primăvara, odată sau înaintea apariției frunzelor. Flori (cele femele cu ovar pubescent, sesil, cu o glandă nectariferă, cele mascule cu o glandă nectariferă, cu 2 stamine, antere mai întîi roșii apoi galbene, verzi sau roșii-închis) în amenți sesili, cu solzișori bicolori, la vîrf spre negru, la bază mai deschiși. Frunze pînă la 12 cm lungime, de cele mai multe ori opuse, lanceolate, ceva mai late în partea superioară și dințate, acuminate, glabre, deasupra verzi- închis-lucios, pe spate albastre-gri. Arbust, cca 3,5 m înălțime, cu lujeri elastici, lucioși, roșii-închis, nepăroși.

Salix reticulata L. Specie care înflorește vara. Amenți erecți, 2-3 cm înălțime, roșietici. Frunze lat-ovate, pînă la 3 cm lungime, verzi-închis, lucioase, iar pe partea inferioară, verzi-alburii și o rețea de nervuri. Arbust de rocărie pînă la 30 cm înălțime, întins pe sol, formînd un covor dens.

Salix viminalis L., « Mlaje ». Specie care înflorește primăvara. Flori (femele cu ovar păros, nepedicelat, cu stil scurt, apar odată cu frunzele, cele mascule cu stamine libere, filamentoase și antere galbene, apar înaintea înfrunzim) în amenți, cei femeli tubulari, mai lungi decît cei masculi, alungit-eliptici, cu solzișorii spre negru la vîrf și de culoare mai deschisă la bază. Frunze liniare sau lanceolate, lungi de cca 13 cm și late de 1,6 cm, acuminate, pe partea inferioară pubescent- lucios-alburii. Arbust, cca 4 m, lujeri elastici, erecți, verzi-cenușii.

Intrare: Salix (gen de plante)
Salix (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Salix
Intrare: Salix acutifolia
Salix acutifolia park  nomenclatura binară
compus
  • Salix acutifolia
Intrare: Salix alba
compus
  • Salix alba
Intrare: Salix babylonica
Salix babylonica park  nomenclatura binară
compus
  • Salix babylonica
Intrare: Salix caprea
compus
  • Salix caprea
Intrare: Salix daphnoides
Salix daphnoides park  nomenclatura binară
compus
  • Salix daphnoides
Intrare: Salix fragilis
compus
  • Salix fragilis
Intrare: Salix pentandra
Salix pentandra park  nomenclatura binară
compus
  • Salix pentandra
Intrare: Salix purpurea
compus
  • Salix purpurea
Intrare: Salix reticulata
Salix reticulata park  nomenclatura binară
compus
  • Salix reticulata
Intrare: Salix viminalis
Salix viminalis park  nomenclatura binară
compus
  • Salix viminalis