Cuvântul zilei, 22 decembrie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
triptic
© imagine Ștefania

TRIPTIC, triptice, s. n. Ansamblu compus din trei panouri pictate, gravate sau sculptate (prinse în balamale în așa fel încât părțile laterale să se închidă peste cea din mijloc), care conține scene sacre și chipuri de sfinți, de zei etc. sau nume de ctitori, de domni etc. ♦ P. gener. Ansamblu alcătuit din trei părți, trei idei etc. distincte. – Din fr. triptyque.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 22 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: rescinde

În 1849 o grațiere din partea țarului Nicolae I îl salvează pe scriitorul rus Fiodor Dostoievski de plutonul de execuție, în ultima clipă.
iconița cuvântului zilei

2021: taxicou

În 1972 s-a născut Vanessa Paradis, cântăreață, actriță și fotomodel francez. S-a lansat la 14 ani cu hitul „Joe le Taxi”.
iconița cuvântului zilei

2020: irecognoscibil

S-a născut în 1962 actorul englez Ralph Fiennes. A fost nominalizat la premiul Oscar pentru rolul contelui Almasy din filmul Pacientul englez. Contele, de nerecunoscut din cauza arsurilor suferite într-un accident aviatic, își povestește viața infirmierei care îl îngrijește.
iconița cuvântului zilei

2019: debaclu

30 de ani de la Revoluția Română din 1989. După o săptămână de demonstrații populare și reprimări sângeroase, Nicolae Ceaușescu este înlăturat de la conducerea României.
iconița cuvântului zilei

2018: extirpa

Revoluția Română din 1989: După o săptămână de demonstrații populare și reprimări sângeroase, Nicolae Ceaușescu este înlăturat de la conducerea României.