Cuvântul zilei, 31 octombrie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
xilogravură
© imagine Tiberiu

XILOGRAVURĂ, (4) xilogravuri, s. f. 1. Totalitatea procedeelor necesare producerii formei de tipar pentru xilografie; formă de tipar obținută printr-un astfel de procedeu. 2. Procedeu de gravură care constă din săparea unui desen pe o placă de lemn și imprimarea lui pe hârtie. 3. Arta de a grava în lemn. 4. Clișeu gravat în lemn; stampă executată cu un astfel de clișeu. – Din fr. xylogravure.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 31 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: fedain

În 2011 Unesco admite Palestina ca stat membru.
iconița cuvântului zilei

2021: acropolă

Ziua mondială a orașelor (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: afect

S-a născut în 1795 John Keats, poet englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai romantismului englez, alături de Lord Byron și Percy Bysshe Shelley. Poezia romantică acordă o importanță deosebită sentimentelor omenești și trăirilor interioare intense.
iconița cuvântului zilei

2019: huidumă

Se naște în 1929 Carlo Pedersoli, actor și fost înotător olimpic italian cunoscut sub pseudonimul Bud Spencer. În România este foarte cunoscut din filmele în care a jucat rolul comisarului Piedone.
iconița cuvântului zilei

2018: sinuozitate

Se naște în 1950 arhitecta irakiană Zaha Hadid, supranumită „regina curbei” datorită contururilor sinuoase ale clădirilor ce îi poartă semnătura.