Cuvântul zilei, 14 iulie 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
pecete
imagine © Andrea Homorodean

PECETE, peceți, s. f. 1. Placă (de metal) cu mâner sau montată pe un inel, pe a cărei suprafață este gravată o monogramă, o emblemă etc. și care, aplicată pe ceară roșie sau cu tuș pe un act, pe o scrisoare sau pe un colet, dă acestora caracter de autenticitate și de integritate; sigiliu; p. ext. ștampilă. 2. Ceară roșie sau bucată de plumb (care se aplică sau se leagă de un document, de un pachet etc.) pe care se imprimă, prin apăsare, o pecete (1); semn imprimat prin aplicarea unei peceți (1) pe un document, pe un obiect etc.; sigiliu. Expr. închis (sau ferecat) cu șapte peceți = imposibil de aflat; de nepătruns; interzis, oprit. ♦ Fig. Semn caracteristic, trăsătură specifică, distinctivă; amprentă, marcă, întipărire, urmă; spec. stigmat. 3. (Înv. și reg.) Aprobare, rezoluție sau ordin în scris, întărit cu o pecete (1). [Var.: pecetie s. f.] – Din sl. pečatĭ.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 14 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: beretă

Ziua Franței
iconița cuvântului zilei

2021: conturist

S-a născut în 1910 William Hanna, animator, scenarist și producător de desene animate. A creat împreună cu Joseph Barbera serialul de desene animate Tom și Jerry, iar în 1957 cei doi au fondat Hanna-Barbera Productions, unul din cele mai de succes studiouri de desene animate, producând Familia Flintstone, Scooby-Doo și multe altele.
iconița cuvântului zilei

2020: palie

A apărut în 1582 Palia de la Orăștie, prima traducere românească a cărților biblice Geneza și Exodui. Traducerea demonstra posibilitățile de expresie ale limbii române și capacitatea ei de a fi limbă de cultură.
iconița cuvântului zilei

2019: pastis

Ziua Franței.
iconița cuvântului zilei

2018: fervoare

S-a născut scriitorul american Irving Stone, faimos pentru romanele sale biografice ale unor personaje istorice majore. Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale este „Agonie și extaz” bazată pe viața lui Michelangelo Buonarroti.