Cuvântul zilei, 30 mai 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
profilactic
© imagine Tiberiu

PROFILACTIC, -Ă, profilactici, -ce, adj. Care se referă la profilaxie, care aparține profilaxiei; preventiv. – Din fr. prophylactique.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 30 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: dezminți

Legea lui Brandolini sau avantajul idiotului asupra înțeleptului (bullshit asymmetry principle) funcționează după un principiu simplu: timpul și energia necesare pentru a respinge prostia vor fi întotdeauna mult mai mari (de până la zece ori mai mari) decât timpul și energia necesare pentru a o emite. Prin urmare, „înțeleptul” va fi în mod constant dezavantajat în comparație cu „idiotul”, în special pe forumuri și rețele sociale sau în dezbateri politice, în care timpul de vorbire este măsurat. Această lege a fost formulată public prima dată în ianuarie 2013 de către programatorul italian Alberto Brandolini și a devenit faimoasă pe 30 mai 2014 după publicarea pe Twitter a unei fotografii cu un diapozitiv dintr-o prezentare făcută de Brandolini în cadrul unei conferințe.
iconița cuvântului zilei

2023: antecesor

În 1874, la Paris, s-a născut Ernest Duchesne, medic militar care a arătat în teza sa de doctorat, cu 32 de ani înaintea lui Fleming, că anumite mucegaiuri pot neutraliza proliferarea bacteriilor. A solicitat să i se continue demersurile, dar armata, după ce i-a acordat diploma, nu a mai făcut nicio cercetare în acest domeniu promițător. Duchesne nu a mai pus niciodată piciorul într-un laborator.
iconița cuvântului zilei

2021: inflexiune

S-a născut în 1908 Mel Blanc, actor american evreu, specializat în dublajul desenelor animate. A fost vocea din spatele unor personaje precum Bugs Bunny, Speedy Gonzales, Daffy Duck, Porky Pig, Barney Rubble și multe altele.
iconița cuvântului zilei

2020: protimis

S-a născut în 1896 regizorul american Howard Hawks. Printre filmele sale se numără și Domnii preferă blondele.
iconița cuvântului zilei

2019: metisaj

S-a născut în 1928 regizoarea Agnès Varda, cunoscută sub numele de bunica noului val francez și una dintre pionierele cinematografiei feministe. În filmele sale a combinat adesea materiale documentare cu o poveste fictivă.