Cuvântul zilei, 19 ianuarie 2018

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
trubadur
© imagine Addell Design

TRUBADUR, trubaduri, s. m. Nume dat poeților medievali (sec. XI-XIII) ale căror versuri, compuse în vechea franceză de sud și recitate cu un acompaniament muzical specific, aveau de obicei un caracter erotic sau pastoral; p. gener. poet-cântăreț care călătorea din loc în loc. – Din fr. troubadour.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 19 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: trândav

S-a născut în 1954 Katey Sagal, actriță americană cunoscută mai ales pentru că a jucat rolul lui Peggy Bundy din Familia Bundy (în engleză Married with Children). Peggy Bundy este soția leneșă a lui Al Bundy. Ea refuză să lucreze, să gătească sau să facă curățenie în casă, invocând lenea ca fiind tradiția familiei. În timpul zilei îi place să se uite la talk-show-uri, să stea pe canapeaua din sufragerie și să mănânce bomboane.
iconița cuvântului zilei

2023: somptuar

În 1363 în timpul domniei regelui Edward al III-lea sunt adoptate în Anglia legile somptuare, care dictau ce culoare și ce tip de îmbrăcăminte și ornamente erau permise persoanelor în funcție de statutul social și de venituri.
iconița cuvântului zilei

2022: frisonant

S-a născut în 1943 Janis Joplin, cântăreață, compozitoare și textieră americană de muzică rock (blues-rock, hard rock, psihedelic) cu puternice influențe de rhythm and blues și soul. Joplin este considerată unul dintre cele trei superstaruri ale generației flower power, alături de Jimi Hendrix și Jim Morrison.
iconița cuvântului zilei

2021: darn

S-a născut în 1924 Jean-François Revel, filosof, scriitor și ziarist francez, membru al Academiei Franceze, virulent adversar al totalitarismului sub orice formă. Printre cărțile sale traduse în limba română se numără și Cunoașterea inutilă.
iconița cuvântului zilei

2020: bleojdi

S-a născut in 1946 scriitorul britanic Julian Barnes. Printre cărțile sale traduse în limba română se numără și romanul Cu ochii larg deschiși.