Cuvântul zilei, 3 mai 2016

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
transpoziție
imagine © Andrea Homorodean

TRANSPOZIȚIE, transpoziții, s. f. (Rar) Transpunere. ♦ Spec. (Mat.) Permutare a două litere într-o formulă. ♦ Spec. Schimbare a poziției unor atomi sau a unor radicali dintr-o moleculă a unei substanțe cu formarea unui nou compus. ♦ Spec. Transcriere sau executare a unei compoziții muzicale în altă tonalitate. – Din fr. transposition.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 3 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: fregată

S-a născut în 1678 Amaro Rodríguez Felipe y Tejera Machado, denumit și Amaro Pargo, corsar și comerciant spaniol, unul dintre cei mai faimoși corsari din Epoca de aur a pirateriei.
iconița cuvântului zilei

2023: ferm

În 1947 a intrat în vigoare constituția Japoniei, renumită pentru renunțarea la dreptul la război prevăzută în articolul 9. Constituția a fost pregătită în timpul ocupației militare aliate din Japonia după Al Doilea Război Mondial pentru a înlocui fostul sistem imperial japonez cu o formă de democrație liberală. Este o constituție strictă și nu au fost aduse modificări de la adoptare.
iconița cuvântului zilei

2022: literalmente

Ziua Mondială a Libertății Presei (ONU)
iconița cuvântului zilei

2021: cotlon

Se deschide în 1960 la Amsterdam Casa Anne Frank, muzeu dedicat diaristei evreice Anne Frank. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Anne Frank s-a ascuns de persecuția nazistă, împreună cu familia ei, în camerele ascunse din spatele casei.
iconița cuvântului zilei

2020: difracție

S-a născut în 1892 Sir George Paget Thomson, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pentru descoperirea proprietăților ondulatorii ale electronului, prin difracția electronilor.