Cuvântul zilei, 3 martie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
patentă
© imagine Carmen Nistor

PATENTĂ, patente, s. f. 1. Drept exclusiv pe care îl are un inventator de a pune în fabricație și în vânzare produsul invenției sale; act, diplomă prin care se acordă acest drept; brevet de invenție. ♦ Fig. (Ir.) Sistem, procedeu (propriu cuiva). ♦ Certificat, dovadă. ◊ Patentă de sănătate = act eliberat conducerii unui vas maritim, la plecarea dintr-un port, prin care se adeverește starea sanitară bună a echipajului. Patentă consulară = scrisoare de acreditare a unui consul. ♦ Drept de a profesa, de a exercita (pe cont propriu) o activitate sau o acțiune comercială. 2. (Înv.) Impozit anual plătit de negustori și de liber-profesioniști; act prin care se confirma plata acestui impozit și dreptul de exercitare a comerțului sau a profesiei libere. [Var.: patent s. n.] – Din fr. patente, germ. Patent.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 3 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: mojic

În 1861, țarul Alexandru al II-lea a abolit servitutea în Rusia. Imperiul rus avea atunci aproape 50 de milioane de țărani, sau „mujici”, toți supuși servituții, dintr-o populație totală de 60 de milioane de locuitori.
iconița cuvântului zilei

2023: cupid

În 1871 s-a născut Maurice Garin, ciclist italian naturalizat francez. A câștigat prima ediție a Turului Franței (1903). La a doua ediție a fost eliminat, acuzat că a folosit trenul.
iconița cuvântului zilei

2022: învârstat

În 1931 Statele Unite ale Americii adoptă The Star-Spangled Banner (Drapelul înstelat) ca imn național.
iconița cuvântului zilei

2021: mangrovă

Ziua Internațională a Faunei Sălbatice. Pădurile de mangrove stabilizează ecosistemul de coastă, împiedică eroziunea și găzduiesc diverse specii de pești, păsări și animale.
iconița cuvântului zilei

2020: auricular

Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului.