Cuvântul zilei, 1 noiembrie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
maur
© imagine Carmen Nistor

MAUR, -Ă, mauri, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană făcând parte din populația băștinașă care locuia în antichitate în nord-vestul Africii; persoană făcând parte din populația arabă care a cucerit în evul mediu nord-vestul Africii și o parte a Spaniei. 2. Adj. Care aparține maurilor, privitor la mauri; mauresc, moresc. [Pr.: ma-ur] – Din lat. Maurus, germ. Maure, fr. maure.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 1 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: ebluisa

În 1951 s-a născut Fabrice Luchini, actor francez. Nu a fost atras de școală, a obținut cu greu certificatul de studii primare, însă când a descoperit teatrul, a fost ca o revelație. Îl consideră „singurul loc în care se exprimă viața, hrana vieții, ceva ce nicio școală nu te va învăța niciodată”.
iconița cuvântului zilei

2022: gafist

E ziua lui Gerald Ratner (n. 1949), om de afaceri britanic și speaker motivațional. În 1991, într-un discurs public despre produsele companiei de bijuterii la care lucra, fiind întrebat: „cum poți vinde la un preț atât de mic?”, a răspuns: „pentru că-s o porcărie”. Aceasta gafă a condus lanțul de magazine până aproape de faliment.
iconița cuvântului zilei

2021: libela

Pe 1 noiembrie 1993 începea să intre în vigoare Tratatul de la Maastricht, prin care Comunitatea Economică Europeană (CEE) devenea oficial Uniunea Europeană.
iconița cuvântului zilei

2020: zulie

În 1604 este prezentată pentru prima oară tragedia Othello de William Shakespeare la Whitehall Palace în Londra. Gelozia este una dintre temele centrale ale piesei.
iconița cuvântului zilei

2019: minotaur

S-a născut în 1757 sculptorul italian Antonio Canova, reprezentant al neoclasicismului, cunoscut pentru sculpturile sale în marmură. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este Tezeu și Minotaurul.