Cuvântul zilei, 22 iulie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
sanogeneză
© imagine Carmen Nistor

SANOGENE s.f. Ramură a medicinii care se ocupă cu asigurarea stării de sănătate a populației, studiind mediul social ca factor patologic, influența locuinței și a condițiilor de muncă, fenomenele de urbanizare, de poluare etc. [Cf. fr. sangenèse < lat. sanus – sănătos, gr. genesis – naștere].

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 22 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: spleen

În 1882, la New York, s-a născut Edward Hopper, pictorul melancoliei, al tăcerii și al singurătății.
iconița cuvântului zilei

2022: șofran

În 1947 a fost adoptat Drapelul național al Indiei, așa cum îl cunoaștem astăzi: un tricolor orizontal, de culoare portocalie („șofran adânc”) în partea superioară, alb în centru și verde în partea inferioară. În mijloc se găsește o roată bleumarin cu 24 de spițe, numită Ashoka Chakra.
iconița cuvântului zilei

2021: cinetic

S-a născut în 1898 Alexander Calder, sculptor și artist american, inventatorul sculpturii cinetice.
iconița cuvântului zilei

2020: inextingibil

S-a născut în 1955 actorul american Willem Dafoe. A fost nominalizat la premiul Oscar pentru rolul lui Vincent van Gogh din filmul La poarta eternității.
iconița cuvântului zilei

2019: nocturn

Se naște în 1882 pictorul american Edward Hopper. Păsări de noapte (în engleză: Nighthawks) este cea mai celebră pictură a sa.