Cuvântul zilei, 9 martie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
zugzwang
© imagine Carmen Nistor

zúgzwang (pron. țucțvanc, sil. zug-zwang) s. n. situație în șah în care jucătorul la rând (obligat să mute) are la dispoziție numai mutări dezavantajoase, care conduc la pierderi materiale sau poziționale; p. ext. situație fără ieșire. Din limba germană: Zug „mutare” + Zwang „constrângere, obligație”.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 9 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: dubiu

Pe 9 martie 1974, la 29 de ani după Al Doilea Război Mondial, ultimul soldat japonez, Hiroo Onoda, a capitulat. Onoda a petrecut 29 de ani ascuns în Filipine. De-a lungul celor 29 de ani Onoda a primit vești care anunțau terminarea războiului și capitularea Japoniei dar le-a privit cu neîncredere, considerând că sunt de fapt propaganda aliată pentru a-l face să se predea. El s-a predat doar după ce a primit ordin expres de la fostul său comandant din timpul războiului, devenit între timp librar. ​
iconița cuvântului zilei

2023: high-life

Pe 9 martie 1959 a fost lansată păpușa Barbie.
iconița cuvântului zilei

2022: ralia

În 1933, la cinci zile după învestire, președintele SUA Franklin D. Roosevelt a emis primele măsuri din programul New Deal, menite să redea populației încrederea în bănci.
iconița cuvântului zilei

2021: conăci

S-a născut în 1950 Dan Andrei Aldea, cântăreț și multi-instrumentist, lider al formației Sfinx în anii '70. Una dintre piesele sale celebre este Om bun, despre o trupă de menestreli care cer găzduire peste noapte.
iconița cuvântului zilei

2020: dicție

S-a născut în 1942 actorul Ion Caramitru.