Cuvântul zilei, 11 ianuarie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
daghereotipie
© imagine Carmen Nistor

DAGHEREOTIPÍE (DAGHEROTIPÍE) (< fr. {i}) s. f. Cel mai vechi procedeu de fotografiere, astăzi abandonat, care fixa imaginile pe plăci de cupru argintate, sensibilizate cu vapori de iod. V. și Daguerre.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 11 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: vistierie

S-a născut în 1757 Alexander Hamilton, politician, om de stat, finanțist și intelectual american, considerat unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii. Hamilton a fost de asemenea primul secretar al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, fiind membru al primului guvern federal al țării sub președinția lui George Washington.
iconița cuvântului zilei

2023: scufie

În 1697 a apărut Scufița roșie de Charles Perrault, cea mai veche versiune transcrisă a poveștii.
iconița cuvântului zilei

2022: indicibil

În 1966 a murit Alberto Giacometti, pictor, desenator și sculptor. În opera sa a căutat să surprindă esența ființei umane. „Bărbatul arătând cu degetul” (1947) este una dintre cele mai scumpe opere de artă din lume!
iconița cuvântului zilei

2021: cronofotografie

Ziua Națională a Artei Fotografice. Este și data nașterii lui Carol Popp de Szathmary, primul fotograf din regatul român.
iconița cuvântului zilei

2020: rufet

În 1927 Louis B. Mayer, co-fondatorul studioului Metro-Goldwyn-Mayer, anunță înființarea Academiei Americane de Film, care oferă faimoasele și prestigioasele premii profesionale cunoscute ca Academy Awards sau ca Premiile Oscar.