Cuvântul zilei, 3 martie 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
bolșevism
imagine © Vasile Alboiu

BOLȘEVISM (< rus.) Curent de gîndire politică care a luat naștere în 1903, în urma acțiunii desfășurate de V.I. Lenin în cadrul facțiunii de stînga a Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din Rusia (desprinsă în 1912). Denumirea a apărut în opoziție cu menșevismul, ilustrînd faptul că reprezentanții lor erau majoritari.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 3 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: mojic

În 1861, țarul Alexandru al II-lea a abolit servitutea în Rusia. Imperiul rus avea atunci aproape 50 de milioane de țărani, sau „mujici”, toți supuși servituții, dintr-o populație totală de 60 de milioane de locuitori.
iconița cuvântului zilei

2023: cupid

În 1871 s-a născut Maurice Garin, ciclist italian naturalizat francez. A câștigat prima ediție a Turului Franței (1903). La a doua ediție a fost eliminat, acuzat că a folosit trenul.
iconița cuvântului zilei

2022: învârstat

În 1931 Statele Unite ale Americii adoptă The Star-Spangled Banner (Drapelul înstelat) ca imn național.
iconița cuvântului zilei

2021: mangrovă

Ziua Internațională a Faunei Sălbatice. Pădurile de mangrove stabilizează ecosistemul de coastă, împiedică eroziunea și găzduiesc diverse specii de pești, păsări și animale.
iconița cuvântului zilei

2020: auricular

Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului.